SaPa on löytänyt peli-ilon

SaPa on löytänyt peli-ilon
Raikusta tuli vastaantulija Hiekanpäässä

SaPa – Raiku  8-2 (4-0)

SaPa on omaksunut nopeasti uuden valmentajansa Tibor Gruborovicsin jalkapallo-opit. Pelaajat uskaltava ottaa vastuuta, mutta silti pelataan joukkueena. Pelissä on selvä ajatus, mihin pyritään.
Perjantaina SaPan käsittelyyn joutui Rautavaaran Raiku. Mitä pidemmälle peli eteni, sen selvemmin tuli esiin kotijoukkueen paremmuus. Toinen jakso oli lähes yhtä maalia.
SaPalla on nyt takana kaksi ottelua. Sen maaliero on 12-4.
Joukkue on löytänyt flow’n. Onnistumiset tuovat lisää onnistumisia. Gruborovics on korostanut koko ajan sitä, että pelaajien pitää nauttia pelistä. Pelaajien kehonkieli kertoo, että siinä on myös onnistuttu.
-Alku oli vaikea, koska kyllä vastustajakin yritti pelata. Peli avautui vasta Aaron (Häkkisen) tekemän ensimmäisen maalin jälkeen, Tibor pohti.
Sen jälkeen SaPa teki kolme maalia yhteen putkeen. Asialla olivat puolustuksesta hyökkäystä tukemaan noussut Pertti Häkkinen, puolustuksen läpi juossut Juho Putkonen ja kulman jälkitilanteesta maalin puskenut Juuso Niemeläinen.
Toisella jaksolla keskikentällä paljon töitä tehnyt Arttu Turunen teki kaksi osumaa. Pertti Häkkinen ja Joona Neuvonen onnistuivat kertaalleen.
Tibor ei lähtenyt nostamaan joukkueestaan yhtään erityistä onnistujaa, koska kaikki pelasivat hyvin. Virheitä tehtiin, mutta ne kuuluvat kuvaan, kun rima on korkealla.
SaPan tavoitteena on päästä paineen alta pois pelaamalla. Ajatukseen liittyy riskinsä, mutta samalla se avaa tilaa ylivoimahyökkäyksille. Jalkapallo tuottaa parhaimmillaan myös oivaltamisen elämyksiä.
Raikua vastaan SaPan paremmuus tuli esiin paremmassa liikkumisessa. Koko ajan haettiin tyhjiä tiloja. Palloa kierrätettiin puolustuksen kautta, kunnes vapaa pelaaja löytyi.
Se kontrolloi peliä, määritteli pelin tempon.
Vastustajalle pallon perässä juokseminen on kuluttavaa. Väsy alkoi näkyä toisella jaksolla selvästi Raikun pelistä. Peli ei ollut enää kivaa.
Raikun ensimmäinen maali tuli vapaapotkun jälkitilanteesta Ville Räihän toimittaessa pallon maaliin. Toinen maali oli Pasi Korhosen taitava roikku takakulmaan.
SaPa pääsee pelaamaan seuraavan kotipelinsä jo Keskuskentän nurmelle, jossa sen hyvä liike vain korostuu, koska tilaa on enemmän. On mielenkiintoista nähdä, kuinka pitkälle nuori joukkue kesän aikana pelin opiskelussa pääsee.
Tiborin mukaan joukkueen tavoitteena on tarjota samalla katsojille sellaista peliä, josta hekin nauttivat. Perjantaina saatiin tästä herkusta maistiaisia.
Raikun tilanne sarjassa on lohduton. Kahden tappion jälkeen maalisuhde on 12-2.
Viikon päästä (28.5.) SaPa menee Kuopioon LiPan vieraaksi.

Tuomo Toppinen