”Todella tärkeä voitto”

”Todella tärkeä voitto”
SaPalle arvokas vieraspäänahka heti kärkeen

Kings SC Akatemia – SaPa  2-4 (0-3)

SaPan valmentaja Tibor Gruborovics ei peitellyt tyytyväisyyttä joukkueensa otteisiin, kun se oli vieraskentällä lyönyt kuopiolaisen Kings SC Akatemian.
Nuori joukkue on ostanut Tiborin näkemyksen nykyjalkapallosta. Ajatus lähtee pelirohkeudesta. On uskallettava tehdä omia ratkaisuja. On uskallettava haastaa vastustaja yksi vastaan yksi-tilanteissa.
Jos haasteessa ei onnistuta, on oltava vararatkaisu – suunnitelma b, jolla tilanne korjataan. Pelaajien omat ratkaisut ovat osa joukkueena pelaamista, jota SaPa nyt opettelee.
Myös vastahyökkäyksiin pitää olla oma hyökkäyskuvio kunnossa jo siinä vaiheessa, kun vastustaja ei ole ennättänyt ryhmittää puolustustaan.
Nämä ajatukset mielessä SaPa kohtasi perjantaina Kuopiossa Kings SC Akatemian.
-Olihan tämä meille todella tärkeä voitto. Kun tällainen voitto otetaan ensimmäisessä pelissä, ja vieraskentällä Kuopiossa, niin antaahan se nuorelle joukkueelle itseluottamusta, Gruborovics pohti.
SaPan ensimmäisen maalin teki Aaro Häkkinen, toisen Juuso Niemeläinen, joka nakkasi päällä sivuvaparin maaliin.  Kolmannen teki rangaistuspotkusta Carlos Mucke ja neljännen läpiajosta Arttu Rouvinen.
Pelin kahden viimeisen minuutin aikana, kun SaPa jo löysäsi jalkaa kaasulta, kotijoukkue onnistui tekemään kaksi maalia.  
Tiborin mukaan varsinkin ensimmäisellä jaksolla SaPan pelissä oli tekemisen meininkiä. Tästä on hyvä jatkaa. Pelin pitäisi pysyä tällä tasolla.
SaPalla on nuori joukkue, mutta sen puolustuksesta löytyy kokemusta. Vasempana pakkina pelasi Pertti Häkkinen ja oikealla Teemu Laukkanen. Toppareina neljän alakerrassa ovat Veeti Pohjolainen ja Jouni Sulkamoniemi.
Heidän takanaan maalia vartioi Eetu Wiklund. Eetu on kuin puolustuksen alin porras. Hänen ja puolustuksen väliin on vaikea tunkea.
Kingsiä vastaan Eetu torjui reilut puolenkymmentä läpiajoa juuri oikea-aikaisilla vastaantuloillaan. On tärkeää, että puolustus ja maalivahti tuntevat toisensa.
Tiborin mukaan nuoren joukkueen kannalta on todella hieno asia, että maalivahti kuuluu sen avainpelaajiin. Sitä kautta rakentuu pohja pelirohkeudelle.
-Periaatteena on rakentaa joukkuetta ylöspäin maalivahdin suunnasta. Maalivahti on pelin kannalta olennainen tekijä.
On tärkeää, että Eetu haluaa oppia koko ajan lisää maalivahtina pelaamista. Maalivahti ei enää nykyään vain torju palloa, hänen on myös osattava avata peliä ylöspäin.
Gruborovics korostaa, että hyvä maalivahtipeli tuo hyökkäyspeliin lisää uusia mahdollisuuksia. Tätä osa-aluetta pyritään SaPassa monen muun asian ohessa kehittämään.
Voitto osoittaa, että halu oppia ja halu opettaa ovat nyt kohdanneet. Siitäkin huolimatta, että vastassa oli yksi Nelosen heikoimmista joukkueista.

Tuomo Toppinen