SaPa kaivoi voiton sarjajohtajasta

SaPa kaivoi voiton sarjajohtajasta
”Tällaisen koitoksen jälkeen voi olla pelaajistaan ylpeä”

SaPa – KuKi   1-0 (0-0)

SaPa pelasi perjantaina kauden hienoimman ottelun. Se kaatoi reilu viikko sitten ToUn, mutta nyt nousi venhoon vieläkin suurempi vonkale, lohkoa johtava Kurkimäen Kisa.
SaPalla oli käytössä KuKia vastaan sama perusfilosofia, millä Leicester City voitti pari kautta sitten Valioliigan mestaruuden.
Vaikka Leicesterin tuhkimotarinassa oli osansa myös muiden heikkoudella, silti kukaan ei ottanut puheeksi, että mestaruus oli väärin voitettu. Puhuttiin vain nerokkaasta taktiikasta.
Ensin rakennettiin tiivis puolustus. Annettiin vastustajan hallita palloa, houkuteltiin se avaamaan puolustusta, jonka jälkeen iskettiin takaisin. Taktiikan esteettisitä arvoista voidaan olla toki montaa mieltä.
Systeemi vaatii tukkaa kuria. Jos kokonaisuudesta yksikin palanen pettää, romahtaa koko komeus. Leicesterin kärjessä viiletti nopsajalkainen Jamie Vardy.
SaPassa Vardyn roolissa pelasivat Otto Puikkonen ja Simo Härkönen. Kaksikolta aivan huikeaa raastamista puolustus- että hyökkäyssuuntaan.
Joukkue ei jäänyt itkemään Juuso Liukkosen lähtöä. Pelisysteemiä väännettiin onnistuneesti enemmän joukkuepelin suuntaan. Puikkosen ja Härkösen takana raatoi Arttu Turunen.
Ensimmäisellä jaksolla KuKi sai luotua muutaman hyvän paikan. Lähimmillään pallo kävi tolpassa, mutta mitä pidemmälle peli eteni, sitä väkinäisemmäksi vieraiden peli kävi.
SaPan voittomaali syntyi rankista, kun peliä oli jäljellä reilut viisi minuuttia. Tatu Leväsen paikalle vaihdettu Juho Putkonen nousi röyhkeästi kuudentoista sisälle, jossa hänet kaadettiin.
Rikoksesta tuomitun rankin laukoi maaliin Arttu Turunen.
SaPan pelin takalautana toimi sen puolustuksen keskusta. Toppareina pelanneet Elmeri Linnera ja Elias Keituri pitivät koko ajan huolen siitä, ettei vastustaja päässyt puolustuksen väleihin.
Linneran taidot riittäisivät pelaamaan kevyesti sarjaa ylempänäkin.
Kun heidän yläpuolella varmisti keskikentän alimpana miehenä Teemu Laukkanen, SaPa käytännössä peruutti bussin maalin eteen.
Laidoilla puolustivat Jouni Sulkamoniemi ja Pertti Häkkinen. Laitapakkien nousut eivät kuuluneet tähän sapluunaan.
SaPan valmentaja Heikki Sipinen hyrisi pelin jälkeen syystäkin tyytyväisyydestä. Joukkue oli nielaissut koukkuineen ennakkoon luodun taktiikan.
-Ei me nyt ihan puolustamaan lähdetty. Sovittiin, että antaa niiden tulla kentän puoliväliin, jossa isketään aggressiivisesti kiinni. Omalla puolellaan vastustaja sai pimputella palloa, miten tahtoi, Sipinen selvitti.
SaPalla oli henki päällä jo ToU-pelissä, mutta KuKia vastaan viritys oli astetta tiukempi. Mitään ei annettu ilmaiseksi. Pelissä mitattiin irti kaikki osaaminen.
Kärjessä Puikkonen ja Härkönen lisäsivät loppua kohden karvaustaan. Kaksikko oli kuin herhiläiset, koko ajan peliä rakentavien lahkeissa kiinni.
-Kyllä tällaisen pelin jälkeen voi olla ylpeä jokaisesta jätkästä, oli se niin hyvähenkistä taistelua. Koko joukkueelle kuuluu iso kiitos, Sipinen tarinoi.
Keskiviikkona SaPa menee JPS:n vieraaksi Jyväskylään.

Tuomo Toppinen