Kuosissa olevan seuran kippari

Kuosissa olevan seuran kippari
 
Jalkapallo: Satu Oksanen on Savon Pallon uusi puheenjohtaja, joka ei tuo mukanaan muutoksen tuulia.
 
Veera Järvenpää
Siitä on kulunut jo kahdeksan vuotta, kun Satu Oksasen tytär valitsi itselleen harrastuksen ja veti mukanaan myös äitinsä viheriölle. Aikansa pelejä kentän reunalta katseltuaan Oksanen alkoi ajatella, että olisi kiva pelata itsekin.
Niinpä Oksanen tarttui tuumasta toimeen ja käynnisti Savon Pallossa naisten futisjoukkueen, joka on nyt toiminut viisi vuotta. Kaikesta tästä alkoi hidas ajautuminen yhä syvemmälle seuratoimintaan: makkaranpaistoa, treenejä, talkootyötä, valmentamista, kolme vuotta johtokuntaa ja nyt Oksanen on Savon Pallon puheenjohtaja.
Miten tässä näin pääsi käymään?
– Savolaisen Pentti pyysi, Oksanen vastaa lyhyesti.
Puheenjohtaja valittiin vuosikokouksessa yksimielisesti. Johtokunnan jäseniksi nimettiin Jyrki Korhonen, Heikki Martikainen, Heikki Hänninen, Pekka Kosunen, Ville Leppänen ja Jaakko Jormakka sekä varajäseniksi Pentti Vauhkonen ja Ville Vehviläinen.
 
Uusi puheenjohtaja pääsee luotsaamaan toimivaa seuraa, jolla on noin kaksisataa jäsentä ja jossa kaikki on mallillaan.
– Olen vuosia seurannut johtokunnan toimintaa ja tiedän, että asiat on hoidettu hyvin ja jämptisti.
Suuria muutoksen tuulia ei siis ole horisontissa.
– Jos seuran toiminta ja painopistealueet saadaan säilymään nykyisellään, se on hyvä. Tietenkin aina pitää kehittää ja miettiä uusia juttuja, mutta luotan, että muutkin keksivät kuin minä.
Beachfutis ja Puulaaki ovat suosittuja jalkapallotapahtumia, joissa osallistumiskynnys pidetään matalana. Seura on saanut koko ajan lisää myös näkyvyyttä. SaPa on aktiivinen sosiaalisessa mediassa, kuten Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä.
– Haluamme olla siellä, missä nuoretkin ovat.
Savon Pallon tavoite on olla jalkapallotoimijana seudun ykkönen, mikä onnistuu tekemällä nykyhetkessä sitä, mikä kantaa tulevaisuuteen.
– Juniorityön pitää olla laadukasta, valmentajien koulutettuja, ja toiminnalla on oltava jatkuvuutta. Lapsilla on oltava edullinen harrastus, jotta kaikilla on mahdollisuus tulla mukaan.
Tällä hetkellä SaPalla on yksitoista joukkuetta, ja jokaisessa on yksi tai kaksi valmentajaa. Hyvä juniorityö ja SaPa/2 takaa sen, että edustukseen riittää leveyttä oman seuran kasvateista.
– Joka vuosi tulee periaatteessa yksi uusi joukkueellinen lisää junioreita. Jo tällä hetkellä 03-syntyneissä on niin taitavia pelaajia, että he ovat varmasti pian nousemassa edustukseen. Edustus on lippulaiva, jonka pelejä yleisö tulee seuraamaan Keskuskentälle.
Pieksämäen jalkapalloylpeyden voima on kuitenkin edustusta syvemmällä.
– Kaikki ovat kuin isoa perhettä, ja aina on tervetullut. Talkoita riittää, jos on tekemisen puutetta.
 
Satu Oksanen on paitsi ollut käynnistämässä naisten jalkapallotoimintaa Pieksämäellä myös pyörittänyt sitä vuosia. Nyt hän on siirtymässä takavasemmalle.
– Jo viime keväänä päätin, että kun kausi loppuu, jätän valmentamisen ja joukkueenjohtamisen. Vaikka meillä on ollut välillä myös muita valmentajia, olen koko ajan joutunut tekemään molempia.
Nyt on uuden ja innokkaamman sukupolven vuoro ottaa vastuu. SaPan naiset ovat pelanneet pienkenttäsarjaa, mutta nyt kilpailutoiminnan jatko on epävarmaa. Uusia pelaajia kaivataan mukaan
– Ihmisillä on vuorotöitä ja äitiyslomia ja sellaista. Ehkä se vaatisi nykyistä enemmän porukkaa, jos meinataan jatkaa kilpasarjassa. Näinä päivinä pitäisi tehdä päätös, Oksanen kertoo.
Tällä hetkellä naisten futiksessa on mukana alle kaksikymmentä aktiivista pelaajaa, kun parhaimmillaan heitä oli yli kolmekymmentä. Nykyinen harrastajamäärä riittää tuskin siihen, että kilpafutikseen ja höntsään olisi omat porukkansa.
– Itse kaipaan sitä aikaa, kun ei ollut niin totista vaan höntsäiltiin ja käytiin hupiturnauksissa. Tiedän, että osa entisistä pelaajista saattaisi tulla takaisin, jos homma olisi enemmän harrastajafutista.

Veera Järvenpää