SaPalla nousujohteinen kausi

SaPalla nousujohteinen kausi
”Tärkeintä on ihmisten monipuolinen liikunta”

SaPalla on takana komea kausi. Edustusjoukkueen sijoitus Kolmosessa oli hieman keskiviivaan alapuolella (7), mutta lähes yhtä hyvin se olisi voinut olla yläpuolella.
Edustusta tuki kakkosjoukkue, joka pelasi kauden lopun Viitosen ylemmässä loppusarjassa.
SaPan puheenjohtajana kuusi vuotta ollut ja nyt paikalta väistyvä Pentti Savolainen sanoo, että edustusjoukkueen hyvät otteet ovat tuoneet uskottavuutta koko seuran toimintaan.
Etenkin se on näkynyt junioritoiminnassa. Junnuilla on oltava ehdottomasti päämäärä, jota tavoitellaan.
Kynnystä junioreista edustuksen rinkiin on pystytty viime vuosina kaventamaan radikaalisti, josta esimerkkinä on ollut SaPa/2, joka oli lähes kokonaan junnujen varassa.
-Se oli hieno homma, että saimme kokoon kakkosjoukkueen tälle kaudelle. Se oli toiminnan kannalta tärkeä edistysaskel, Savolainen myhäili.
SaPan junnutoiminnan arvokkain helmi on vasta 17-vuotaias Otto Puikkonen, joka vakiinnutti tällä kaudella paikkansa edustuksessa. Otto valittiin SaPan kauden parhaaksi pelaajaksi.
-Olihan se vaikea tilanne, kun aloitin puheenjohtajana. Seuran rahatilanne oli heikko ja väli junnuista edustukseen liian iso.
SaPassa laitettiin sen jälkeen hihat heilumaan. Talous saatiin muutamassa vuodessa tasapainoon, joka oli uskottavan toiminnan edellytys.
-Me asetettiin alkuun selkeät tavoitteet, jotka kaikki saavutettiin. Kyllä tässä voi hyvällä omallatunnolla jäädä sivuun.
Savolaisen mukaan seitsemän vuotta puheenjohtajana on riittävä aika, mutta osaltaan lopettamisen taustalla oli myös muuttuneet kuviot leipätyössä.
Täysin mies ei kutenkaan jalkapalloa jätä. Jo oman pojan pelaaminen on syy siihen, ettei jalkapallo jää täysin pois kuvasta.
Savolaisen terveiset uudelle puheenjohtajalle ovat, ettei kannata ottaa liikaa paineita.  Jo siinä, että pitää homman nykyisellä tasolla, on riittävästi työtä.
-Puheenjohtajan tehtävä on siinä mielessä hyvä, että siinä toimessa voi vaikuttaa eniten, mutta tehdä vähiten, Savolainen veisteli.
SaPan toiminta on jo nyt sillä tasolla, että toiminnan nostaminen näillä rahavirroilla ja näillä resursseilla vaati jotain mullistavaa keksintöä. Väestöpohjan kapeus asettaa toiminnalle omat rajansa.
Kysymys on koko toiminnan laajuudesta, joka pitää olla tasapainossa suhteessa toimijoihin sekä käytettävissä olevaan budjettiin.
-Kaikesta tekemisestä löytyy aina parannettavaa, mutta SaPan nyisestä toiminnasta on vaikea mitään yhtä puutetta lähteä nimeämään. Kysymys on kuitenkin kokonaisuudesta, Savolainen mietti.
Väistyvä puheenjohtaja sanoo, että kaikista paras tilanne on se, että alueella on mahdollisimman laaja urheilutarjonta.
-Tärkeintä on, että ihmiset harrastavat liikuntaa monipuolisesti. Sen varaan, että täältä joku nousee aivan huipulle, ei kannata kovin paljoa laskea.
Savolainen alleviivaa, että SaPan toiminnan pääpainon pitää olla lasten ja nuorten liikunnassa. Kilpailumenestys tulee vasta kakkosena.
Kauden aikana SaPan junnuissa oli kaikkiaan 230 pelaaja. Harrastajamäärä on ollut koko ajan kasvussa. Tämän johdosta seura hakee toimintaansa myös uusia valmentajia.

Tuomo Toppinen